Усьма або фарбувальна трава

Латинська назва Isatis tinctoria

Це дворічна рослина, яка також називають вайда, крутик або Сініл, на першому році життя являє собою прикореневу розетку з листя, а на другому утворює великий стебло висотою до 120 см з квітками. Дрібні квітки з пелюстками 3-4,5 мм жовтого кольору розпускаються в травні – червні. У липні усьма утворює плоди у вигляді стручків довжиною 6-8 мм з одним жовтим плодом.

У медицині традиційно використовується сік, насіння і коріння фарбувальної трави. Коріння виключно багаті індіканом, індоксіл-5-кетоглюконовой кислотою і безліччю інших корисних речовин. Восени їх викопують і, після різання на платівки, сушать. Насіння усьми використовують взимку, коли немає можливості добути свіжий сік рослини. Застосування усьми засновано на її протимікробних властивостях. Хімічний склад вайди є відмінним природним антисептиком, знищує різні види інфекції: кишкову і тифозну паличку, збудників дизентерії, сприяє лікуванню інших захворювань кишково-шлункового тракту. При застуді відвар усьми допомагає зняти високу температуру і прискорити одужання. Особливо широко використовують цю рослину в Азії. Китайці п’ють настоянку вайди в якості профілактики при епідеміях грипу, менінгіту, енцефаліту і гепатиту. За допомогою відвару усьми можна перемогти навіть епідемічний паротит. Вона допомагає також у лікуванні різних захворювань горла. Знайшла своє застосування вайда і в косметиці. Не дарма другою назвою цієї рослини є фарбувальна трава. Вона містить пігменти, здатні змінювати колір волосся. Азіатські модниці за допомогою її соку покращують ріст волосся, фарбують брови і вії в більш темний колір. Краплі в очі на основі усьми за два-три роки застосування значно збільшують гостроту зору.

Comments are closed.